Πόσα gigabytes (GB) χρειάζονται για να φτιάξεις έναν άνθρωπο [Video]

0Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε αρκετά επιτεύγματα ερευνητών που κατάφεραν να αποθηκεύσουν ψηφιακά δεδομένα σε ζωντανούς οργανισμούς (βλ. links παρακάτω), αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε αναρωτηθεί το αντίστροφο, δηλαδή πόσο χώρο θα καταλάμβανε ο γενετικός κώδικας του οργανισμού σε ένα ψηφιακό μέσο αποθήκευσης.

Ερευνητές αποθήκευσαν όλα τα σονέτα του Shakespeare και αρχεία MP3 σε ακολουθία DNA! Υπόσχονται 2.2PB σε 1 γραμμάριο DNA

Αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων σε DNA ζωντανών οργανισμών

Ερευνητές αποθήκευσαν βιβλίο 53.000 λέξεων, πρόγραμμα Javascipt και εικόνες σε ακολουθίες DNA

Την απάντηση έρχεται να δώσει η ομάδα Veritasium, η οποία τα βάζει κάτω και υπολογίζει ότι ανθρώπινος γενετικός κώδικας που βρίσκεται αποθηκευμένος σε ένα κύτταρο έχει καταλαμβάνει 1.5GB. Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από περίπου 40 τρισ. κύτταρα, άρα το συνολικός όγκος δεδομένων ενός ανθρώπου είναι περίπου 60ZB (zeta bytes = 10²¹).

Επίσης, αναφέρουν ότι μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι το σύνολο της ψηφιακής πληροφορίας παγκοσμίως θα έχει φτάσει “μόλις” τα 40ZB, επομένως, χρειάζεται πολύς όγκος δεδομένων για έναν άνθρωπο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ο ανθρώπινος γενετικός κώδικας είναι ίδιος για όλους κατά 99.9%, επομένως, οι διαφορές μας αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1ZB πληροφορίας.

Αυτά και άλλα πολλά στο παρακάτω video:
[via
]


techgear
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.