Διαδραστικές ειδοποιήσεις στο iOS 8

0

Πώς θα λειτουργεί το νέο χαρακτηριστικό

Με τις κλασικές ειδοποιήσεις που είχαμε μέχρι στιγμής από την Apple μπορούσαμε να καταλάβουμε όταν είχαμε ένα νέο μήνυμα ή κάποιο νέο από κάποια κοινωνική εφαρμογή. Αυτό που δεν μπορούσαμε και δεν μπορούμε να κάνουμε μέχρι στιγμής είναι να επεξεργαστούμε αυτή την ειδοποίηση χωρίς να χρειαστεί να σταματήσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε στη συσκευή μας, μπαίνοντας στην εφαρμογή από την οποία ήρθε η ειδοποίηση.


Με τις διαδραστικές ειδοποιήσεις όμως του iOS 8 αυτό αλλάζει μιας και για παράδειγμα θα μπορούμε να απαντήσουμε σε ένα μήνυμα που λάβαμε απευθείας από το banner της ειδοποίησης ή να δεχτούμε μια πρόσκληση από τη lock screen κτλ. Είτε λοιπόν παίζουμε ένα παιχνίδι, είτε διαβάζουμε/επεξεργαζόμαστε ένα σοβαρά έγγραφο στην iOS συσκευή μας δεν θα χρειαστεί να χάσουμε τον ειρμό μας εξαιτίας μιας ειδοποίησης.


Το πρώτο iPhone προσέφερε μόνο στατικές ειδοποιήσεις για μερικές προ εγκατεστημένες εφαρμογές. Ήταν τόσο ο μεγάλος περιορισμός που το 2008 το BiteSms έκανε την εμφάνιση του και εκ τότε παραμένει ένα από τα σημαντικότερα tweaks της jailbreak σκηνής. Επίσης καθώς τα χρόνια περνούσαν ο ανταγωνισμός του Android δημιούργησε πιο ισχυρές ειδοποιήσεις για τους χρήστες. Ακόμη και η Apple τις έβαλε για πρώτη φορά στο OS X Mavericks το 2013.


Στο iOS όμως η εταιρεία «πήρε το χρόνο» της. Στο iOS 3 είχαμε για πρώτη φορά την είσοδο των Push Notifiactions μια υπηρεσία που έστελνε ειδοποιήσεις από εφαρμογές του App Store αλλά αυτές για ακόμη μια φορά ήταν στατικές. Η αλλαγή ήρθε στο iOS 5 το 2011 όταν η Apple μας παρουσίασε το Notification Center – Κέντρο Γνωστοποιήσεων που έδωσε έναν άλλο αέρα στις ειδοποιήσεις σε σύγκριση με το παρελθόν.


Στο iOS 8, επιτέλους και με ασφάλεια η Apple φέρνει διαδραστικές ειδοποιήσεις τόσο για το iPhone, όσο και για το iPad.
Με το iOS 8, οι προγραμματιστές μπορούν πλέον να προσθέσουν από 2 μέχρι και 4 ενέργειες στις ειδοποιήσεις του χρήστη. Δύο ενέργειες θα εμφανίζονται στον περιορισμένο χώρο της Lock Screen της συσκευής, ενώ μέχρι και 4 ενέργειες μπορούν να καταχωρηθούν ως pop up ειδοποίηση στη Home Screen. Έτσι για παράδειγμα αν είστε στην Lock Screen μπορεί να δείτε ένα banner που θα περιέχει μόνο τα «Αποδοχή» και «Απόρριψη» ως ενέργειες, ενώ όταν ξεκλειδώσετε τη συσκευή σας και σας έρθει pop up ειδοποίηση αυτή θα μπορεί να περιλαμβάνει τα «Αποδοχή», «Ίσως», «Απόρριψη» ή «Φραγή» ως επιλογές.


Έτσι λοιπόν για απλές ενέργειες θα μπορείτε να κάνετε τα πάντα εύκολα μέσα από την ίδια την ειδοποίηση συμπεριλαμβανομένης και την ικανότητας να απαντήσετε σύντομα σε ένα μήνυμα.
Στη Lock Screen της συσκευής σας ή μέσα από το Notification Center μπορείτε να κάνετε swipe από δεξιά προς τα αριστερά για να εμφανίσετε μια σειρά ενεργειών. Ό,τι έχει να κάνει με απόρριψη ή διαγραφή είναι με χρώμα κόκκινο. Ουδέτερες ενέργειες όπως για παράδειγμα να απορρίψετε μια πρόσκληση είναι με γκρι. Τέλος ενέργειες που αλλάζουν κατάσταση όπως αν μαρκάρετε κάτι ως αναγνωσμένο ή δεχτείτε μια πρόσκληση είναι σε χρώμα μπλε.


Οι developers πλέον έχουν όλα τα εργαλεία για να αναβαθμίσουν τις εφαρμογές τους και να εισάγουν νέες ειδοποιήσεις με μεγαλύτερη χρηστικότητα και λειτουργικότητα στο iOS 8, ενώ όλοι εμείς οι χρήστες για πρώτη φορά θα δούμε το διαδραστικό σχέδιο ειδοποιήσεων της Apple σε λειτουργία. Τονίζεται για ακόμη μια φορά πως η Apple γι’ αυτές τις ειδοποιήσεις έχει ένα άκρως ασφαλές πλέγμα και σαφείς οδηγίες στους προγραμματιστές της.
Πηγή:


newsbeast
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.