Μάθε πως σχηματίζεται το Σέλας με απλό τρόπο [Video]

0Έχουμε παρακολουθήσει αρκετές φορές time-lapse του Σέλαος (Aurora Borealis ή Southernalis αν προτιμάτε), το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στους δύο πόλους του πλανήτη μας. Το πιθανότερο είναι ότι αρκετοί γνωρίζετε πως δημιουργείται, αλλά και πάλι αξίζει να παρακολουθήσετε ή να μοιραστείτε την παρακάτω πολύ απλή εξήγηση του Hank Green της ομάδας SciShow:

Northern Lights: Φανταστικό time-lapse με λήψεις του Βορείου Σέλαος [Video]

Τα φορτισμένα σωματίδια που προέρχονται από τους ηλιακούς ανέμους φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης και ταξιδεύουν κατά μήκος των μαγνητικών γραμμών του. Μερικά από αυτά τα σωματίδια εκτρέπονται προς τη Γη, ενώ κάποια άλλα αλληλεπιδρούν με τις μαγνητικές γραμμές δημιουργώντας ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων με κατεύθυνση τους δύο πόλους (γι’ αυτό παρατηρείται Σέλας ταυτόχρονα και στους δύο).

Όταν φτάσουν στην ιονόσφαιρα συγκρούονται με ιόντα οξυγόνου και αζώτου, τα οποία απορροφούν την ενέργεια και έρχονται σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση. Στη συνέχεια αποδιεγείρονται εκπέμποντας την ενέργεια με τη μορφή ορατής ακτινοβολίας. Αυτό είναι το Σέλας και τα διαφορετικά χρώματα προέρχονται εξαιτίας της αποδιέγερσης διαφορετικών ιόντων.


techgear
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.