Όλα όσα γνωρίζουμε για το iOS 8

0

H Apple ετοιμάζεται για μεγάλες ανακοινώσεις για το λειτουργικό στο WWDC 2014

Παρά το γεγονός πως ο Tim Cook καθ όλη την διάρκεια της χρονίας έκανε teasing για νέα προϊόντα μέσα στο 2014 μέχρι στιγμής η εταιρεία απλά κυκλοφόρησε μια φτηνότερη έκδοση του iPhone 5C, πιο γρήγορα MacBook Airs, και χαμηλότερη τιμή στις 4ης γενιάς iPad.


Αυτή την Δευτέρα όμως, 2 Ιουνίου, η Apple ετοιμάζεται για κάποιες μεγάλες ανακοινώσεις που θα δείξουν με τον καλύτερο τρόπο το μελλόν των 2 μεγάλων λογισμικών της του iOS και του OS X.


Σας παρουσιάζουμε λοιπόν με αφορμή αυτό το γεγονός όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για το iOS 8 της Apple.
Θα είναι ο διάδοχος του ανασχεδιασμένου iOS 7 που δημιούργησε πληθώρα αντιδράσεων κατά την περσινή του παρουσίαση και έχει την κωδική ονομασία Okemo. Η Apple θα εστιάσει σε αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών αλλά και βελτιώσεις στον σχεδιασμό του. Πολλές επιλογές της Apple για το iOS 7 θα αποκτήσουν tweak ενώ άλλες εφαρμογές όπως οι Χάρτες θα δεχτούν μεγάλες αναβαθμίσεις. Η Apple επίσης ρίχνει βάρος όπως όλα δείχνουν και στην υγεία και όλα περιμένουμε την ανακοίνωση της φημολογούμενης Healthbook εφαρμογής. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως σημαντικά χαρακτηριστικά της έκδοσης η Apple δεν θα προλάβει να τα ενσωματώσει στις πρώτες beta του νέου λογισμικού και έτσι μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η έκδοση 8.1 όταν αυτή γίνει διαθέσιμη μιας και όπως όλα δείχνουν εκεί θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές.


To iOS 8 θα αποτελέσει το επόμενο λογισμικό της Apple για το iPhone, iPad και iPod Touch και θα αποτελέσει τον πρώτο διάδοχο του iOS 7 που έφερε μεγάλες αλλαγές τόσο σε εμφάνιση όσο και λειτουργίες. Για το iOS 8 η Apple θα κρατήσει τις σχεδιαστικές γραμμές που είδαμε να μας παρουσιάζει ο Jonathan Ive πέρυσι εστιάζοντας περισσότερο στις εφαρμογές, τις υπηρεσίες και τις αποδόσεις. To iOS επίσης θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Apple στον κόσμο των μετρήσεων υγείας και άθλησης δίνοντας την δική της απάντηση στον ανταγωνισμό.


Η πιο σημαντική νέα εφαρμογή που αναμένουμε να δούμε έχει αυτή την στιγμή την ονομασία Healthbook. Το Healthbook είναι μια εφαρμογή που θα συλλέγει και θα αναλύει τα δεδομένα του χρήστη εστιάζοντας στην υγεία και την άθληση. Η εμφάνιση του θα είναι παρόμοια με αυτή του Passbook με ευέλικτη γκάμα παραμετροποιήσεων για τους χρήστες ανάλογα σε ποια δεδομένα της υγείας τους θέλουν να ρίξουν βάρος. Η καταμέτρηση καρδιακών παλμών, πίεσης του αίματος, διατροφής, σακχάρου αλλά ακόμη και ύπνου θα διαχειρίζονται μέσω της εν λόγω εφαρμογής.


Επίσης ένα ακόμη μεγάλο χαρακτηριστικό της εφαρμογής θα είναι και η δημιουργία μιας κάρτας υγείας με όλα τα σημαντικά δεδομένα του χρήστη η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Μια πονεμένη ιστορία για την Apple. Στο iOS 8 η Apple ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει μια σαφώς βελτιωμένη εφαρμογή. Η διεπαφή του χρήστη θα παραμείνει ως έχει αλλά θα αναβαθμιστούν τα δεδομένα των χαρτών και η απεικόνιση.


Η αναβάθμιση αυτή θα δώσει βάθος σε λεπτομέρειες διόλου ασήμαντες όπως σταθμοί τρένων, λεωφορείων και αεροδρόμιων καθώς και οδηγίες κατεύθυνση προς τέτοιους τελικούς σταθμούς.


Η Apple έχει εξαγοράσει πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στην παρουσίαση και καθοδήγηση χρηστών στους παραπάνω σταθμούς και έτσι αναμένουμε σαν δυνατότητα η συγκεκριμένη να γίνει διαθέσιμη σε αρκετές χώρες.

Στο iOS 8 η Apple σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει το iTunes Radio ως μια ξεχωριστή εφαρμογή και να την αφαιρέσει μέσα από την ήδη υπάρχον εφαρμογή της Μουσικής. Αυτό γιατί πολλοί πιστεύουν πως έτσι θα γίνει πολύ καλύτερη διαφήμιση της αλλά και θα αυξήσει την χρήση της.


Όλοι αναμένουμε να δούμε την Apple να παρουσιάζει κάτι αντάξιο του Pandora και του Spotify μιας και αυτός είναι ο υπό αριθμών ένα ανταγωνισμός της. Η διεπαφή δεν θα αλλάξει πολύ με τους χρήστες να μπορούν να αγοράσουν τραγούδια που θα ακούνε, να βρίσκουν άνετα ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και να δημιουργούν δικούς τους με βάση τους αγαπημένους καλλιτέχνες ή είδος μουσικής που ακούνε.


Ίσως επίσης σας υπηρεσία την δούμε και επίσημα να παρουσιάζεται σε περισσότερες χώρες εντός Ευρώπης.


Ακόμη μια σημαντική αλλαγή που αναμένουμε να δούμε είναι η δυνατότητα του Voice Over LTE (VoLTE) σύμφωνα και με τα όσα έχουν διαρρεύσει σήμερα οι πάροχοι. Σήμερα τα iPhone με δυνατότητα LTE όταν ο χρήστης κάνει μια κλήση αυτή γίνεται μέσω της παλαιότερης τεχνολογίας 3G. Με την νέα δυνατότητα η κλήση θα πραγματοποιείται σε δίκτυα LTE όπως θα γίνεται και τα δεδομένα με αποτέλεσμα η επίδοση και απόδοση των κλήσεων να βελτιώνεται φανταστικά.


Βέβαια δεν χρειάζεται να σας πούμε πως οι πάροχοι θα πρέπει να υποστηρίξουν την δυνατότητα αυτή πρώτα και φυσικά με το αντίστοιχο αντίτιμο.


Η Apple προσανατολίζεται στο να παρουσιάσει την αυτόματη διαγραφή μηνυμάτων στο iOS 8. O χρήστης λοιπόν θα έχει την επιλογή να ενεργοποιεί την αυτόματη αφαίρεση μηνυμάτων από την συσκευή του σε προκαθορισμένο χρόνο, πχ μετά από ένα μήνα ή ένα χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομεί σημαντικό αποθηκευτικό χώρο στην συσκευή του.
Το κέντρο γνωστοποιήσεων αναμένεται να δεχτεί και αυτό την δική του αναβάθμιση στο iOS 8. Μετά την εξαγορά της appCue όλοι αναμένουν από την Apple να παρουσιάσει περισσότερες και χρηστικές πληροφορίες στον χρήστη άμεσα και με πιο απλό τρόπο από ότι γίνεται σήμερα. Η διεπαφή από τις τρεις τρέχον κάθετες καρτέλες ίσως αλλάξει και γίνει πιο απλή συγχωνεύοντας όλες τις πληροφορίες σε μια.


Δύο εφαρμογές γνωστές στους χρήστες Mac ίσως τελικά μετοικήσουν και στο iOS 8 σε μια πιο απλοποιημένη μορφή
Στο iOS 8 ίσως να μην ξαναδούμε το Game Center όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα μιας και η Apple σκέφτεται σοβαρά να το αφαιρέσει ως μια ξεχωριστή εφαρμογή. Αντί αυτού όλα τα χαρακτηριστικά της θα βρίσκονται ενσωματωμένα μέσα στις ίδιες εφαρμογές και παιχνίδια.
Αν και το iOS 7.1 σίγουρα έγινε πιο ομαλό και πιο γρήγορο η Apple κάνει διάφορα τεστ με εκδόσεις του iOS 8 για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την απόδοση του λογισμικού και ειδικά την ταχύτητα του. Μάλιστα πηγές αναφέρουν πως η Apple εστιάζει στην βελτίωση της ταχύτητας της λήψης φωτογραφιών.


Αν και η iOS 7 έκδοση του CarPlay λειτουργεί αποκλειστικά με Lighting καλώδιο η Apple δοκιμάζει να κάνει διαθέσιμη την εν λόγω εφαρμογή στο iOS 8 με την χρήση WiFi. H ασύρματη συνδεσμολογία ήδη τεστάρετε από την Volvo.
Φήμες θέλουν την Apple να δουλεύει στην βελτιώσει της εσωτερική επικοινωνίας των εφαρμογών. Αυτό πλέον έχει γίνει γνωστό ως XPC ανάμεσα στους προγραμματιστές. Εφαρμογές θα μπορούν έτσι στο iOS 8 να μοιράζονται μεταξύ τους δεδομένα, για παράδειγμα μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων να μπορεί απ ευθείας να κάνει upload των νέων φωτογραφιών στο Instagram και στο Facebook. Κάτι τέτοιο υπάρχει ήδη στο Android και είναι απίστευτα εξυπηρετικό. Η Apple είχε τον κώδικα για αυτό και το αντίστοιχο API για χρόνια τώρα χωρίς να τον ενεργοποιεί σε καμιά έκδοση του λογισμικού αλλά για ένα περίεργο λόγο το εξαφάνισε τελείως στο iOS 7.


Σύμφωνα με τελευταίες φήμες η Apple έχει προγραμματίσει να φέρει νέα iPad multitasking χαρακτηριστικά αλλά το ντεμπούτο τους μπορεί και να αργήσει. Η Αpple λέγεται πως δουλεύει πάνω σε ένα νέο χαρακτηριστικό που θα επιτρέψει στους iPad χρήστες να τρέξουν δύο εφαρμογές και να τις χειριστούν στην ίδια οθόνη. Επίσης ο χρήστης θα μπορεί να κάνει drag and drop στοιχεία από την μια εφαρμογή στην άλλη.


Η Apple σχεδιάζει να ενσωματώσει iOS συσκευές με έξυπνο hardware που βρίσκετε στα σπίτια όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η The Financial Times. Το εν λόγω πρόγραμμα αρχικά θα είναι μια προέκταση του MFI Accessory πρόγραμμα της Apple. Οι καταναλωτές θα μπορούν να ξέρουν ποιες συσκευές μπορούν να ελεγχθούν μέσω iOS συσκευών όπως οι θερμοστάτες της Nest και οι λαμπτήρες Hue.Η Apple φέρετε να δουλεύει σε ένα σύστημα αναγνώρισης τραγουδιών που θα ενσωματωθεί ως χαρακτηριστικό στην Siri σε συνεργασία με την Shazam. Με αυτό τον τρόπο η Siri θα έχει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της Shazam και θα μπορεί να παρουσιάζει μια σειρά δεδομένων όπως το ποιο τραγούδι παίζει, τον καλλιτέχνη, τους στίχους αλλά ακόμη να δίνει την δυνατότητα στον χρήστη να αγοράσει το εν λόγω μέσω του iTunes Store.


Πηγή:


newsbeast
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.