Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν το φως σε ύλη!

0Όλοι γνωρίζετε τη διάσημη εξίσωση του Einstein E=mc που θεωρητικά μας αποδεικνύει την ισοδυναμία Ενέργειας και Μάζας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα στον πραγματικό κόσμο βλέπουμε μόνο τη μία κατεύθυνση της εξίσωσης, δηλαδή τη μετατροπή της μάζας σε ενέργεια (π.χ. πυρηνική ενέργεια) και ποτέ το αντίθετο.

Το θεωρητικό υπόβαθρο για την αντίθετη κατεύθυνση (μετατροπή ενέργειας σε μάζα) έχει προταθεί από τους Breit και Wheeler το μακρινό 1934 και μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν έχει γίνει σχεδόν απόλυτα αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα, παρά την πεποίθηση ότι δε θα μπορέσει ποτέ να αποδειχθεί πειραματικά.

Παρόλα αυτά, μια ομάδα από το Imperial College London ανακοίνωσε
πριν από λίγες ημέρες ότι σχεδίασε μια διάταξη που μπορεί να αποδείξει την παραπάνω θεωρία. Αν το πούμε…μπακάλικα, υποστηρίζουν ότι μπορούν να μετατρέψουν το φως (φωτόνια) σε ύλη (ηλεκτρόνια – ποζιτρόνια)!

Σύμφωνα με την υπόθεση Breit-Wheeler, εάν συγκρουστούν δύο φωτόνια (σωματίδια φωτός υψηλής ενέργειας χωρίς μάζα) θα προκύψει ένα ζεύγος ηλεκτρονίου-ποζιτρονίου (μάζα). Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν μια διάταξη που ονόμασαν επιταχυντή φωτονίων, στην οποία συγκρούονται φωτόνια πολύ υψηλής ενέργειας από 2 διαφορετικές πηγές.

 

Βομβαρδίζοντας φύλλο χρυσού με πανίσχυρο laser (δέσμη ηλεκτρονίων με ταχύτητα κοντά σε αυτή του φωτός) έχει ως αποτέλεσμα την εξαγωγή φωτονίων με ενέργεια 1 δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός. Αυτή είναι η μία πηγή φωτονίων. Η δεύτερη προέρχεται από βομβαρδισμό ενός hohlraum (χρυσό κουτί) με laser υψηλής ενέργειας για τη δημιουργία θερμικής ακτινοβολίας ισοδύναμης με αυτήν ενός αστέρα. Από τη σύγκρουση των φωτονίων, προκύπτουν περίπου 100.000 ζεύγη ηλεκτρονίων-ποζιτρονίων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Steven Rose,

Να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω παραμένουν απλά γραμμένα στο χαρτί και ότι η πειραματική εφαρμογή θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες. Αν αποδειχθεί και στην πραγματικότητα, τότε θα ανοίξει ένα τεράστιο κεφάλαιο σχετικά με την κατανόηση της Ενέργειας και το πως αντιλαμβανόμαστε το Big Bang, την κοσμική ακτινοβολία, τις μαύρες τρύπες, τη σκοτεινή ύλη κλπ.

[via
]


techgear
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.