Καινοτόμες εφαρμογές αξιοποιούν δορυφορικά δεδομένα

0

Δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού και σύντομα θα είναι διαθέσιμες σε on-line stores

Σε ειδική εκδήλωση στον κόμβο καινοτομίας «InnovAthens» πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Απριλίου από τον ΣΕΚΕΕ η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των εφαρμογών που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο διαγωνισμού για τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών σε κινητές συσκευές (smartphones, tablets κλπ), αξιοποιώντας δεδομένα που προσφέρουν σύγχρονα δορυφορικά συστήματα (COPERNICUS – Global Monitoring for Environment and Security και GNSS – Global Navigation Satellite System – Galileo).


Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από τους Β. Μάγκλαρη, καθ. ΕΜΠ, Α. Μαρκάτο, γεν. διευθυντή EKXA, Θ. Πότση, πρόεδρο ΕΒΙΔΙΤΕ, τα κριτήρια εκπλήρωσαν 7 εταιρείες, οι οποίες παρουσίασαν ενδιαφέρουσες εφαρμογές, που σύντομα θα είναι διαθέσιμες στα δημοφιλή on-line stores για χρήση από τους πολίτες της Αττικής.


Όλες οι εταιρείες προσκλήθηκαν να συνεχίσουν στην τελική φάση του έργου, που αφορά την πιλοτική χρήση και αξιολόγηση των εφαρμογών από χρήστες. Στη φάση αυτή θα τους προσφερθούν υπηρεσίες mentoring, εξειδικευμένη τεχνογνωσία, καθώς και επιχειρησιακή υποστήριξη. Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία συνεργασίας με σημαντικούς φορείς, πρόσβαση σε πολύτιμα δεδομένα και σημαντικές ευκαιρίες για θετική δημοσιότητα και προβολή.


Οι 5 πρώτες εταιρείες, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, βραβεύτηκαν επίσης από τον ΣΕΚΕΕ με το προβλεπόμενο από τους δημοσιευμένους όρους του διαγωνισμού χρηματικό έπαθλο.


Οι εταιρίες και οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν είναι οι ακόλουθες:

Πλοήγηση με ταυτόχρονη αξιοποίηση περιβαλλοντικών δεδομένων (θερμοκρασία, επίπεδα όζοντος, ατμοσφαιρική ρύπανση, υπεριώδη ακτινοβολία, κ.α.

Ολοκληρωμένη λύση διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο πεδίο με ενημερώσεις για έκτακτα συμβάντα.

Πλατφόρμα τύπου Backend-as-a-service η οποία επιτρέπει σε κάθε mobile εφαρμογή να εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα έξυπνων ειδοποιήσεων.

Υπηρεσία αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων (alerts) για ασθενείς που πάσχουν από άσθμα, αλλεργίες ή άλλες πνευμονολογικές καταταστάσεις.

Αναζήτηση ακινήτων με εξατομικευμένο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Παροχή εξατομικευμένων πληροφοριών για τις καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον, ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη.

Παροχή πληροφοριών για την κίνηση στους δρόμους και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο.


Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LDA: Large-scale demostrators in support of GMES and GNSS based services.


Οι συνεργαζόμενοι φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι: Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ-συντονιστής), Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ), Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και Ατλαντίς Συμβουλευτική (ΑΤΛΑΝΤΙΣ).


newsbeast
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.