Τρύπα ασφαλείας στο WiFi (802.11) μέσα από παραβίαση του ασφαλέστερου, μέχρι πρότινος, πρωτοκόλλου ασφάλειας WPA2

0Έλληνες ερευνητές κατάφεραν να ρίξουν το απόρθητο κάστρο WPA2, εκθέτοντας τις αδυναμίες και τα κενά ασφαλείας του WiFi.

Ο Αχιλλέας Τσιτρούλης (Brunel University, UK), ο Δημήτρης Λαμπούδης (ΠΑΜΑΚ, Θεσσαλονίκη) και Μανώλης Τσεκλεβές (Lancaster University, UK) χρησιμοποίησαν την μέθοδο του de-authentication και παρατήρησαν ότι αποτελεί μεγάλη αδυναμία στη δομή του 802.11.

 

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που πραγματοποιεί custom brute force attack για να βρει το password του WPA2 (όσο μεγαλύτερο το password, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται) και βρήκαν ότι κατά τη διαδικασία του de-authentication (επανασύνδεση και εκ νέου διαμοιρασμός κλειδιού ασφαλείας στις συνδεμένες συσκευές) υπάρχει ένα κενό χρονικό διάστημα που μπορεί να εκμεταλλευτεί κάποιος hacker ή λογισμικό malware.

Επίσης εντόπισαν τρόπους που η επίθεση μπορεί να γίνει ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, στόχος τους δεν είναι η παραβίαση του WiFi και το hacking, αλλά η βελτίωση αυτού έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο απολύτως ασφαλές. Για το λόγο αυτό, στην δημοσίευση τους κάνουν λόγο και αναφορές για τρόπους που μπορεί να θωρακιστεί αποτελεσματικά το όλο σύστημα.

Μέχρι να δούμε κάποιο νέο πρωτόκολλο ασφαλείας, καλό θα είναι να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το WPA2 με όσο το δυνατόν πιο σύνθετο password και ταυτόχρονα να δηλώνετε τις συσκευές που επιθυμείτε να έχουν πρόσβαση μέσω MAC address.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 13 Μαρτίου, 2014 στο Int. J. Information and Computer Security, 2014, 6, 93-107 


techgear
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.