Δημιουργήθηκε νέα υβριδική μορφή ύλης

0

Τον ζωντανό υγρό κρύσταλλο δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές

Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια νέα «μαλακή» μορφή ύλης, τον ζωντανό υγρό κρύσταλλο. Πρόκειται για ζωντανά βακτήρια που κολυμπούν σε ένα μη τοξικό υγρό κρύσταλλο, που έχει ως βάση το νερό.


Αυτή η δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ μικροοργανισμών και κρυστάλλου είναι που προσδίδει στο εν λόγω υλικό νέες ιδιότητες. Το καινοτομικό «υβριδικό» υλικό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε διάφορες πρακτικές εφαρμογές, μεταξύ άλλων, ως βιοαισθητήρας για την έγκαιρη διάγνωση διαφόρων ασθενειών.


Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιοο και του Εθνικού Εργαστηρίου Argonne του Ιλινόις, με επικεφαλής τον Σουάνγκ Τσου και τον Ιγκόρ ‘Αρανσον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βιοφυσικής Εταιρίας των ΗΠΑ, που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο.


Ως βιολογικό-μηχανικό υβρίδιο που είναι, ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος κινείται συνεχώς και παίρνει διάφορα σχήματα ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται. Επίσης αποθηκεύει ενέργεια, όπως κάνουν οι έμβιοι όργανισμοί, προκειμένου να κινείται. Ακόμα, διαθέτει σημαντικές οπτικές ιδιότητες, σε συνδυασμό με κάποιο μικροσκόπιο, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την ανίχνευση βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών.


Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ζωντανός υγρός κρύσταλλος αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο μέσο που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παρατηρούν καλύτερα τις αντιδράσεις μορίων και μικροοργανισμών και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις σε μικρο-κλίμακα και νανο-κλίμακα. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, η νέα μορφή ύλης θα είναι χρήσιμη για τη δημιουργία νέου τύπου διαγνωστικών συσκευών και βιοαισθητήρων, οι οποίες θα «βλέπουν» καλύτερα τις βιολογικές διαδικασίες, όπως η ανάπτυξη του καρκίνου ή μια λοίμωξη στο σώμα.


newsbeast
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.