Γνωρίστε τον Careto, ένας από τους πιο εξελιγμένους ιούς που στοχεύει κυβερνήσεις από το 2007

0

Careto


Ερευνητές ασφαλείας της Kaspersky ανακοίνωσαν την ανακάλυψη αυτού που πιστεύουν ότι είναι η πιο ισχυρής κυβερνο-απειλή αυτή τη στιγμή στον κόσμο! Ο ‘Careto’ ή ‘The Mask’ είναι ένας ιός που θεωρείται ενεργός τουλάχιστον από το 2007 στοχεύοντας κυρίως κυβερνήσεις, πρεσβείες και εταιρείες πετρελαίου και αερίου.

Ο σκοπός του ιού είναι η συλλογή εγγράφων και δεδομένων ιδιαίτερης σημασίας, όπως κρυπτογραφημένα κλειδιά, VPN configurations, SSH keys κτλπ ενώ οι δυνατότητές του εκτείνονται στην καταγραφή της κίνησης στο Internet, των συζητήσεων στο Skype, τις κινήσεις στο πληκτρολόγιο και άλλα.

Η εκλεπτυσμένη φύση και η προσεγμένη κατασκευή του ιού τον καθιστούν ως μια από τις πιο εξελιγμένες απειλές που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Kaspersky αφήνοντας υπονοούμενα ακόμα και για κυβερνητική εμπλοκή. Ο Careto μπορεί να επιτεθεί σε συστήματα Windows, Linux, Mac και πιθανόν Android και iOS. Δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των θυμάτων αλλά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 1000 διευθύνσεις IP σε 31 χώρες (όχι στην Ελλάδα) που ανήκουν σε πάνω από 380 άτομα.

Ο Careto αυτή τη στιγμή είναι ανενεργός αφού οι hackers έβγαλαν τους servers offline μόλις οι ερευνητές της Kaspersky ξεκίνησαν τη διερεύνηση.

[via Securelist
]


techgear
Blog Widget by LinkWithin

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.