Το ADSL από το Α ως το Ω

2

Το ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) είναι το λεγόμενο «γρήγορο» Internet, το οποίο προσφάτως έχει κατακλύσει και τα ελληνικά σπίτια. Το ADSL επιτρέπει στους χρήστες να είναι ταυτόχρονα συνδεδεμένοι στο Internet 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς χρονοχρέωση, και ταυτόχρονα μπορεί να λειτουργεί η τηλεφωνική συσκευή του κανονικά.

Το ADSL χρησιμοποιεί την υπάρχουσα τηλεφωνική υποδομή και δεν χρειάζεται καμία νέα εγκατάσταση γραμμής. Αυτό που χρειάζεται είναι να δηλωθεί στον ΟΤΕ σαν γραμμή ADSL και στη συνέχεια να ανατεθεί μία «πόρτα» στο πλησιέστερο DSLAM του ΟΤΕ. Επίσης θα χρειαστείτε ένα modem ή ακόμα καλύτερα ένα modem/router.

Προσοχή στις χρεώσεις

Αρχικά, με την έλευση του γρήγορου Internet στην Ελλάδα υπήρχαν 5 χρεώσεις. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν και σήμερα.

 • Πάγιο γραμμής ΟΤΕ (PSTN ή ISDN)
 • Πάγιο γραμμής ADSL
 • Συνδρομή ADSL
 • Τέλος ενεργοποίησης (καταβάλλεται μία φορά)
 • Τέλος εγκατάστασης (καταβάλλεται μία φορά)

Πολλοί ISP για να απλοποιήσουν τις διαδικασίες κατέφυγαν στη λύση των γνωστών πακέτων, τα οποία περιλαμβάνουν (προπληρώνοντας) όλες τις παραπάνω χρεώσεις σε ένα πακέτο εκτός από το πάγιο της γραμμής του OTE. Στη συνέχεια, με την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών, εταιρίες δημιούργησαν δικά τους ιδιόκτητα δίκτυα και έτσι εξαλείφεται πλέον σιγά-σιγά και το πάγιο στον ΟΤΕ. Συνεπώς σήμερα κάποιος που θέλει να μπει στο ADSL έχει 4 επιλογές:
1. Να κάνει συμβόλαιο με μία εταιρία ή τον ΟΤΕ και να πληρώνει τις παραπάνω χρεώσεις κάθε μήνα
2. Να αγοράσει ένα πακέτο κάποιας εταιρίας που θα τα έχει όλα πληρωμένα εκτός από το πάγιο της γραμμής του ΟΤΕ
3. Να αγοράσει ένα πακέτο που θα συνδυάζει μερικούς προπληρωμένους μήνες και στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε συμβόλαιο όπου θα καταβάλει μηνιαίως τα έξοδα
4. Να χρησιμοποιήσει το ιδιόκτητο δίκτυο κάποιας εταιρίας και να επωφεληθεί από τις λεγόμενες υπηρεσίες Double/Triple Play που περιλαμβάνουν δωρεάν τηλεφωνία σε σταθερά, internet και βίντεο με ένα μόνο πάγιο γραμμής (από 35-60 ευρώ το μήνα) ενώ δεν θα πληρώνει το πάγιο της γραμμής του OTE.

Ένα νέο σκηνικό στήνεται
Νέο σκηνικό για τις τηλεπικοινωνίες. Τα ιδιόκτητα δίκτυα των διαφόρων εταιριών μας απαλλάσσουν από το «βαρύ» φόρο του παγίου του ΟΤΕ. Πλέον, τηλεφωνία, Internet και τηλεόραση γίνονται ένα με ενιαίο κόστος και ένα μόνο λογαριασμό. Αυτό είναι το λεγόμενο Triple Play. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει και το Double Play της Forthnet, το οποίο περιέχει μόνο τηλεφωνία και Internet. Αν θέλετε να μεταβιβάσετε τη γραμμή σας από τον ΟΤΕ σε μία άλλη εταιρία θα πρέπει να έχετε υπόψιν τα εξής:

 • Θα πρέπει να απευθυνθείτε στην εταιρία της επιλογής σας για να δείτε αν υπάρχει κάλυψη της περιοχής σας. Πολλές εταιρίες μέσω των κεντρικών τους sites προσφέρουν τέτοια ενημέρωση, απλά γράφοντας τον αριθμό σας.
 • Θα πρέπει να είχατε γραμμή από τον ΟΤΕ έστω και για μια μέρα, και αυτό γιατί θα πρέπει να έχετε έναν αριθμό. Οι εταιρίες στην πλειοψηφία τους (εκτός από την On Telecoms) δεν έχουν δικαίωμα αριθμοδότησης. Σε περίπτωση που έχετε αριθμό από τον ΟΤΕ, αυτός θα μεταφερθεί στο νέο πάροχο, χωρίς να αλλάξει, και χωρίς να έχετε καμία οικονομική εξάρτηση ή επιβάρυνση από τον ΟΤΕ. Ουσιαστικά ξεχνάτε τον ΟΤΕ.
 • Ο χρόνος αναμονής είναι αρκετά μεγάλος και είναι ένας σημαντικός παράγοντας για πολλούς. Επικοινωνήστε με την εταιρία που επιλέξατε για να σας ενημερώσει για τους χρόνους αναμονής. Συνήθως ο χρόνος αυτός κυμαίνεται γύρω στις 20 ημέρες, σε περίπτωση που καλύπτεστε από το ιδιόκτητο δίκτυο κάποιας εταιρίας.
 • Επίσης θα πρέπει να σκεφτείτε το πόσο καιρό θα μείνετε χωρίς Internet. Μερικές εταιρίες διαφημίζουν ότι θα χρειαστεί μόνο 3 ώρες να μείνετε χωρίς δίκτυο. Αυτοί οι χρόνοι όμως στην πράξη είναι πολύ μεγαλύτερη, εξαρτάται όμως από πολλούς παράγοντες. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ψάξετε.
 • Οι ταχύτητες που αναφέρουν οι πάροχοι είναι ονομαστικές και δεν είναι εγγυημένες. Στην πραγματικότητα μάλιστα, σύμφωνα και με τις τελευταίες έρευνες, οι πραγματικές ταχύτητες είναι περίπου στο 60-70% των ονομαστικών.

Ας δούμε μερικά πακέτα.

Forthnet
Αναμφίβολα από τα πιο δυνατά πακέτα της αγοράς, είναι το πακέτο της Forthnet. Έχει αρκετά μεγάλη κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ αναμένεται μέσα στο έτος να φτάσει στο 80% των ελληνικών σπιτιών. Το 2play της εταιρίας, κοστίζει 39,9 ευρώ το μήνα και δεν έχει τέλος ενεργοποίησης. Προσφέρει απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις και Internet έως και 10Mbps. Ο εξοπλισμός του πακέτου είναι ADSL Router, ενώ πρέπει να μείνετε υποχρεωτικά για ένα χρόνο, στην υπηρεσία. Τα ίδια ισχύουν και στο 2play SoHo, εκτός από τις απεριόριστες κλήσεις, όπου υπάρχει χρονοχρέωση και κοστίζει 24,9 ευρώ το μήνα.

Tellas Zisto
Το πακέτο Zisto της Tellas κοστίζει 30 ευρώ το μήνα, με 4Mbps Internet, χρονοχρέωση στις κλήσεις, ADSL Router και ελάχιστη παραμονή στην υπηρεσία 1 έτος. Υπάρχει και το Tellas Zisto Tel+DSL όπου με 47 ευρώ έχετε όλα τα παραπάνω συν απεριόριστες κλήσεις υπεραστικές και αστικές. (δεν υπάρχει δηλαδή χρονοχρέωση)

On Telecoms
Το πακέτο της εταιρίας είναι Triple Play και κοστίζει 35 ευρώ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Παρέχει έως 10Mbps Internet, χρονοχρέωση για τις κλήσεις, βίντεο ελληνικά και διεθνή κανάλια σε ψηφιακή ποιότητα, ασύρματο Router και αποκωδικοποιητή. Με επιπλέον 4 ευρώ το μήνα έχετε αναγνώριση και φραγή κλήσεων. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τέλος ενεργοποίησης του πακέτου είναι 65 ευρώ! Ελάχιστη παραμονή 1 χρόνος.

Vivodi
Η Vivodi, είναι από τις πρώτες εταιρίες που επένδυσαν σε ιδιόκτητο δίκτυο. Το CableTV κοστίζει 33 ευρώ και παρέχει έως και 20Mbps, απεριόριστες αστικές και υπεραστικές κλήσεις, Video με ελληνικά και ξένα κανάλια, ασύρματο router και αποκωδικοποιητή, ελάχιστη παραμονή 1 έτος και τέλος ενεργοποίησης 60 ευρώ! Υπάρχει και το πακέτο Telefonet1024 το οποίο παρέχει Internet 1Mbps και δωρεάν χρόνο ομιλίας 500 λεπτών για αστικές και υπεραστικές κλήσεις, που κοστίζει 23,8 ευρώ και έχει τέλος ενεργοποίησης 18 ευρώ.

Teledome

Το πακέτο της εταιρίας είναι Double Play και κοστίζει 35,7 ευρώ το μήνα, παρέχει έως 2 Mbps, 600 λεπτά δωρεάν χρόνο ομιλίας για αστικές και υπεραστικές κλήσεις, ADSL Router. Ελάχιστη παραμονή 1 έτος και τέλος ενεργοποίησης 41,7 ευρώ.

ΟΤΕ
Ο ΟΤΕ απαντά στα παραπάνω με το con-x Talk το οποίο δίνει 2Mbps, απεριόριστες αστικές/υπεραστικές κλήσεις σε συγκεκριμένες χρονικές ζώνες, ADSL Router και κόστος 43,2 ευρώ το μήνα. Είναι το μόνο πακέτο που έχει ελάχιστο χρόνο παραμονής τους 6 μήνες ενώ το τέλος ενεργοποίησης είναι δωρεάν.

Εγκατάσταση ADSL

Παρακάτω υπάρχουν μερικές οδηγίες για αυτούς που θέλουν να εγκαταστήσουν μόνοι τους το νέο τους πακέτο ADSL.

Αν η γραμμή σας είναι PSTN (απλή γραμμή) ακολουθείστε την συνδεσμολογία του παρακάτω σχήματος:

Αν η γραμμή σας είναι ISDN (διπλή τηλεφωνική γραμμή) ακολουθείστε την συνδεσμολογία του παρακάτω σχήματος:

Σημείωση: Να θυμάστε πως ποτέ δεν πρέπει να μπει φίλτρο/splitter πριν από το modem/router. Τα φίλτρα/splitter μπαίνουν πάντοτε πριν από τις τηλεφωνικές συσκευές για να καθαρίσουν το φάσμα του ήχου από παρεμβολές του Internet.

Επεξήγηση βασικών ρυθμίσεων:
Αν το πακέτο που επιλέξατε περιέχει ένα απλό USB ADSL modem, τότε απλά συνδέστε το στην USB του υπολογιστή σας, εγκαταστήστε τους drivers και κάντε σύνδεση εισάγοντας το username και το password που σας έδωσε ο πάροχος.
Αν το πακέτο περιέχει Router τότε καλά είναι να πούμε μερικά πράγματα παραπάνω. Η συσκευή router έχει μία ip διεύθυνση πάνω της. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο της συσκευής για να βρείτε τη διεύθυνση αυτή.
Στη συνέχεια δίνεται τη διεύθυνση αυτή στον browser σας. Έστω 192.168.1.1
Γράφετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό, που την πρώτη φορά είναι εργοστασιακός και αναφέρεται στο εγχειρίδιο. Μετά ασχοληθείτε λίγο με τις ρυθμίσεις. Έχετε υπ’ όψιν ότι οι επιλογές σας θα πρέπει να είναι PPPoA (στη πλειονότητα των περιπτώσεων, PPPoE σε πολύ λίγες περιπτώσεις). Το VCI είναι 8 και το VPI πρέπει να είναι 35. Αν υπάρχει επιλογή Keep Alive την τσεκάρετε και την θέτετε στα 20 δευτερόλεπτα. Περνάτε το username και password που σας έδωσε ο πάροχός σας, ενώ καλά είναι να αλλάξετε το εργοστασιακό όνομα και κωδικό για τη πρόσβαση στο router. Τέλος μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε (αν δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη) την ασφάλεια για το ασύρματο δίκτυο (αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα).
Τέλος μπορείτε να δώσετε μία στατική διεύθυνση για κάθε υπολογιστή του δικτύου σας. Για να το κάνετε αυτό κάνετε δεξί κλικ στο Θέσεις δικτύου, Ιδιότητες. Δεξί κλικ πάνω στη τοπική σύνδεση και ιδιότητες. Διπλό κλικ στο Πρωτόκολλο Internet (TCP/IP).
Όπου Διεύθυνση IP βάζουμε μια διεύθυνση για το συγκεκριμένο PC τα τρία πρώτα ψηφία της οποίας θα πρέπει να είναι ίδια με τα τρία πρώτα ψηφία της διεύθυνσης του Modem/Router. Η μάσκα υποδικτύου συμπληρώνεται αυτόματα ενώ η προεπιλεγμένη πύλη είναι η διεύθυνση του Moder/Router. Σαν προτιμώμενο διακομιστή DNS βάζουμε επίσης τη διεύθυνση του Modem/Router. Τον εφεδρικό τον αφήνουμε κενό. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε σαν προτιμώμενο και εφεδρικό διευθύνσεις που σας έχει δώσει ο πάροχός σας.

Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια

 1. Πετραν says:

  EXW KANEI LA8OS STH SUNDESMOLOGIA STO SPITI MOU K I8ELA NA KANW MIA ERWTHSH.TO THEFVNIKO TAN TI EINAI?EUXARISTW

 2. papvan says:

  Τηλεφωνικό ταφ. Ένας απλός διακλαδωτής τηλεφωνικού καλωδίου. Έχει μία είσοδο και δύο εξόδους

Γράψε ένα σχόλιο

© 2005-2013 DigitalNews. All rights reserved.